Loading...
en

User blogsНачалото на годината бележи новости и в сектора на инструментите на Bosch, предназначени за домашната работилница. При перфораторите заделяме внимание на новия модел PBH 2100, който представлява универсална машина за пробиване със или без ударно действие, както и за къртене в неголеми обеми, предимно в тухлен зид, мазилки и замазки. Новата машина се предлага от януари т.г. в две разновидности – PBH 2100 RE и PBH 2100 SRE, като вторият модел се различава по включения в комплекта допълнителен челюстен патронник за свредла с цилиндрична опашка.
PBH 2100 заменя досегашния модел PBH 2000 RE, като при новата машина енергията на удара е повишена с 15%. Същевременно PBH 2100 е станал по-компактен и лек перфоратор от предшественика си –
средно с около 10%. Всичко това заслужено го причислява към групата на компактните инструменти на Bosch.
Перфораторът PBH 2100 има електродвигател с мощност 550 W, който заедно с пневматичния ударен механизъм осигурява енергия на удара 1,7 J. При честота на въртене 2300 minˉ¹ и честота на ударите 5800 minˉ¹ на празен ход на сравнителни тестове перфораторът е показал два пъти по-голяма скорост на пробиване в сравнение с най-близкия по производителност сред конкурентни модели на други производители от този клас.

Максималният отвор на пробиване на отвори в бетон е 20 mm, в дърво – 30 mm и в стомана – 13 mm. За пробиване на отвори в дърво, метали и други материали при изключено ударно действие моделът PBH 2100 RE се нуждае от допълнителен адаптер и челюстен патронник. Типични приложения при къртене, с които перфораторът се справя много добре, са премахването на стари облицовки с плочи в банята и кухнята, както и изсичане на канали за прокарване на кабели в тухлен зид.
За по-удобна работа в режим на къртене с плоско длето или U-образно длето за изкопаване на канали спомага системата Vario-Lock, която позволява фиксиране на инструмента в 36 положения, т.е. през 10° едно от друго. Теглото на перфоратора е 2,2 kg.
Admin Oct 4 '14 · Comments: 7

 Полиетиленовите тръби са цялостно изградени от мека пластмаса, създадени чрез използването на петролни продукти. Гъвкавостта на тръбата е едно от основните предимства на полиетиленовите тръби, тъй като това дава възможност за инсталиране на тръби в помещенията по начин, по който преди никога не би бил възможен с метални тръби. Основното предимство на полиетиленовите тръби е да издържат при продължително използване при ниски температури, докато продължителното излагане на ултравиолетови лъчи и други външни фактори на околната среда може да намали на целостта и трайността на тръбите, с течение на времето.

   Видът на полиетилена, който се използва за създаване на тръбите е по-различен от този ползван при други полиетилен-базирани продукти. Полиетиленът се предлага в няколко различни вида, като всеки от тях е полезен в различни области. Много от полимер или пластмасовите изделия, които хора та използват днес са направени с този вид пластмаса. Така например, полиетилен може да се използва, за направата на найлонови торбички за хранителни стоки, опаковки, пластмасови листове и дори за производство на бутилки.

Степента на гъвкавост в различните видове полиетилен определя крайната му употреба като полимерен материал. Полиетилен ниска плътност, известен като LDPE, е сред най-гъвкавите от всички видове пластмаси. Не случайно полиетилен ниска плътност се счита за един от най-здравите и най-евтини от материали за производство на пластмаса. Полиетилен с висока плътност, известен като HDPE, е с по-твърда в структура, но  също така е и по-устойчив на топлина. HDPE често е добър вариант, когато полиетиленовите тръби ще бъдат използвани като част от водопровод за питейна вода.

   Заедно с гъвкавият характер на пластмасовите тръби, полиетиленовите тръби също са и икономически ефективени в много случаи. Материалът (полиетилен), използван за производството на тръби е по-евтин от материалите, използвани за производството на различни видове метални тръби. В съчетание с относителната гъвкавост и лекота при инсталиране, полиетиленови тръби се явяват очевиден избор за използване в дома, особено в области, които не са изложени на екстремни температури или директна слънчева светлина.

   Закупуване на за вкъщи на тръби от полиетилен е сравнително лесно. В магазините за строителни материали и железария могат да се намерят тръби от полиетилен на добри цени, заедно с други опции за направа на водопровод или канализация.  Въпреки че има опасност от спукване при студено време, особено ако водопровода е външен и има опасност от замръзване, тръбопроводи те от полиетилен се държат много добре в умерени климатични условия, като нашите и не изискват нищо повече от основните грижи да поддържка които по принцип правим на определен брой години.

Admin Oct 3 '14 · Comments: 6

Традиция за Коледните и новогодишни празници е правенето на подаръци. Това е време, когато треската за покупки добива епидемични размери, а магазините правят своя годишен удар с най-висок оборот. Изборът на подходящ подарък, съобразен с интересите и нуждите на човека, за който е предназначен, често е непосилна задача. Поради това нерядко се купуват тривиални, често и непотребни вещи, колкото за отбиване на ритуала. Ето защо посвещаваме тази статия на тези, които желаят да направят смислен подарък на всеки, който се чувства майстор в дома си, независимо от степента на изява или неговия пол.
Със сигурност една акумулаторна миниотвертка винаги би била желан подарък, защото е инструмент, необходим за всеки дом и всяка работилница. Убедени сме, че описаната тук отвертка 4 MAX GYRO на Black&Decker не само ще зарадва, но и ще донесе приятна изненада. Тя е единствената по рода си отвертка с вграден „интелект“, при това e абсолютна новост – едва от месец е на световния пазар. А ние имахме удоволствието да изпробваме първия пресякъл националната ни граница екземпляр.
Отвертката е „умна“ защото безпогрешно разпознава посоката, в която желаем да се върти според това дали завиваме или отвиваме винтове. Досегашното, класическо и единствено, решение бе механичното с помощта на два бутона, разположени от двете страни на инструмента. Макар и да не е чак болка за умиране, този начин изисква известно мисловно усилие, при всяко пускане човек трябва да се замисли кой от бутоните трябва да натисне. И често натиска не този, който трябва. Освен това когато се налага промяна на посоката на въртене при работа на трудно достъпно място, завиването трябва да се прекъсне и отвертката да се изтегли от мястото, за да може да се извърши превключването.

При 4 MAX GYRO изборът и промяната на посоката на въртене става пределно лесно, интуитивно и на практика от само себе си. Щом ръката завърти леко отвертката наляво, тя започва да се върти в тази посока. При завъртането й в дясно, тя тутакси възприема тази посока на въртене. Честотата на въртене без товар е 180 minˉ¹.
„Интелектът“, който отличава 4 MAX GYRO от всички останали акумулаторни отвертки, се дължи на вградения в нея жироскопичен механизъм MEMS ISZ-650, който функционира по оста Z. Подобен механизъм има и в повечето „умни“ смартфони, таблети, GPS и други преносими устройства, благодарение на който екранното изображение само се завърта на 90° в зависимост от положението на устройството.
Отвертката 4 MAX GYRO се захранва от литиево-йонна акумулаторна батерия с номинално напрежение 3,6 V (максимално в края на зареждането 4,0 V). Капацитетът й е 1,3 Ah. Отвертката развива въртящ момент 3 Nm, който се оказва достатъчен, за да може тя да се справя без затруднение с почти всички размери винтове, използвани в обичайната практика. Отвертката е с размери, които позволяват да лежи удобно върху дланта. Ръкохватката с ергономична форма и еластично покритие прави държането, оттук и работата с нея, приятна. Очевидно тази нова отвертка е не само „умен“, но и твърде практичен инструмент, който върши отлична работа.
Помислено е и за улесняване на работата при недостатъчна осветеност на мястото на работа. В предния край на отвертката има мощен светодиод, който го осветява, така че няма опасност върхът да попадне не там, където трябва. Иначе казано мигът на радост от подаръка години наред ще носи задоволство и удовлетворение от притежаването на един ценен инструмент.
Admin Oct 3 '14 · Comments: 5

php/4244_box13_b.jpg


Мазилката колкото и да се смята за остаряла в съвременния свят на готови панели, гипсокартони, преградни стени от полиуретан и ПВЦ има все още живот в нашия бит. Тя ни позволява да заздравим нашата стена, да я изолираме звуково или топлинно, да създадем подходящи релефни форми по стената с декоративна насоченост. Така, че колкото и да ни се иска да избягаме от прахоляка и мръсотията след нея ще я ползваме още. Затова искам да дам някои разяснения относно използването на видовете мазилки налични на нашия пазар.

Според характеристиките си минералните мазилки се делят на пет основни групи, като характеристиките на мазилките от групата на мазилките на основа изкуствени смоли, силно зависи от различните изкуствени смоли използвани при производството им:

         Добре регулиращите влажността варови мазилки се използват преди всичко за вътрешни мазилки.

         По-високата здравина съчетана с добрата еластичност характеризират варо-циментовите мазилки, които се използват преди всичко за външни мазилки.

         По-малко еластичните, но много твърди циментови мазилки се справят добре с високата влажност в баните и мазетата на дома.

         Добре дишащата гипсова мазилка се използва главно като вътрешна мазилка с изключение на влажните помещения.

         Анхидритните мазилки притежават сходни на гипсовата мазилка качества, но се използват най-често за замазка.

         Мазилките на основата на изкуствени смоли се произвеждат с органични свързващи вещества и се предлага изцяло като готови за употреба мазилки. Те са относително лесни за обработване от начинаещи и са особено подходящи за декоративно оформяне на вътрешни и външни стени. Тъй като се нанася тънък слой, една равна основа е предпоставка за това. Пластмасовите мазилки се разделят според типа наслояване за външна и вътрешна употреба. 


Като готови смеси можете да получите например: 

 Благородни и декоративни мазилки: Продават се готови за употреба в торби или кофи. С тях могат да се постигнат мотиви и шарки със структурен валяк, шпатула (шпакла), тапицираща четка и др.

 Термомазилки: Сухи смеси, при които измазването и изолирането се извършват в един работен процес. Обикновено съдържа термоизолационни гранули на стиропор, перлит или друг вид материал с топлоизолационни свойства. Когато термомазилката се нанася отвън и отвътре в сградата, могат да се спестят значителни енергийни разходи, без извършване на допълнителни дейности по саниране.

Силикатни мазилки: Това са минерални гладки мазилки с различно гранулиране, оцветени много добре (обикновено фирмите производители предлагат цветова гама от стотици цветове). Придават изискан вид и допълнителна хидроизолация.

 

Мазилки на основата на изкуствени смоли: Предлагат се готови за употреба в кофи, като обикновено са за полагане от вътрешната страна на стени с декоративна насоченост.

 

Мазилки за влажни помещения: Според влажността има различни видове мазилки за влажни помещения, които се разпределят в 4 групи на натоварване: Wl /WC, стълбище, коридор/, W2 / кухня, WC-съоръжения в предприятия/, W3 /баня, душ/ и W4 /кухня, душ помещения или миялни помещения в предприятия/.

 

Като стандарт се приема, че мазилката трябва да е с дебелина минимум от 10 мм, за да се постигне поне минимална здравина на покривния слой. Според бъдещото натоварване на стената трябва да се изпълни предварителна обработка на основата под форма на грундиране и влагоизолиране, като се ползват специални смеси или течни хидроизолации.

Докато във вътрешни помещения се нанася често само един слой, то при външно приложение са необходими най-малко два слоя мазилка. Необходимата дебелина на мазилката не се постига отведнъж. Прясната мазилка би паднала ако е наслоена дебело. Външната мазилка образува система от единични слоеве, чиято здравина трябва да нараства отвън навътре т.е. Външният слой е най-здрав, за да издържа на външните атмосферни влияния.

 

В крайна сметка искам да отбележа, че полагането на мазилка изисква малко планировка и подготовка на базата информацията за ползване на бъдещите помещения, като така могат да се спестят неприятности при ползване на помещенията в бъдеще.

Admin Oct 3 '14 · Comments: 5
Геотрейдинг придоби дистрибуторски права за разпространението на продуктите на Dynapac, Hensley и SF-Filter за територията на България. В качеството си на оторизиран представител на трите марки дружеството ще презентира техните изделия на своя щанд на МТП в Пловдив. Геотрейдинг участва в изложението с две площи: външна и вътрешна. На откритата си площ българското дружество представя валяци и асфалтополагащи машини на Dynapac. Посетителите на щанда ще могат да видят: Ø SD2500CS верижен асфалтополагач, Ø CA2800D еднобандажен валяк, Ø CC1300 Plus двубандажен валяк. Машините на Dynapac са използвани при изграждането на някои от най-мащабните инфраструктурни проекти в страната и чужбина. Те са предпочитани заради своето качество и вложените в тях иновативни технологии. Сред експонатите са и продуктите с марка Hensley. Американската компания е производител на богата гама от висококачествени зъбни системи и износоустойчиви елементи за минната и строителна техника. Гостите на щанда на българското дружество ще могат да разгледат специална селекция от консумативи, предназначени за земекопна техника. Производителят SF-Filter ще бъде представен с висококачествени филтри, които намират приложение в строителната, аграрната, автомобилната и минната промишленост. Те осигуряват безпроблемната работа на индустриалните машини. Продуктовото портфолио на компанията включва пълна гама филтри за смазочни материали, въздух, гориво, хидравлични и пневматични системи, работни флуиди, климатично оборудване и улавяне на прахови частици. Dynapac, Hensley и SF-Filter избират Геотрейдинг за свой оторизиран представител на база на опита на дружеството да презентира чуждестранни производители в страната. Компанията е дистрибутор на фирми като: Белшина, Бриджстоун и Мишлен, Триман Груп, ЛиуГонг, RKB, Матадор, Римко и Инелас Полиуретанос.
Admin Oct 1 '14 · Comments: 5

При преустройство на апартамента се осъществява значителна промяна в съществуващото разпределение на стаи и помещения. При такъв ремонт се премахват старите подови и стенни облицовки в апартамента и се извършва значителна промяна на стаите вътре. Сменя се предназначението им , например от кухня стават спални, от лоджии кухни и т.н. Извършват се доста подобрения и дейности като, замяната /преместване/на стени, подове, тавани и инсталиране на нови ВиК инсталации и окабеляване. Големи или малки всички тези строителни дейности водят до едно ново различно на вид, но по-функционално жилище.

Декорирането/освежаването на апартамента е различно от ремонтапоради факта, че в този апартамент няма какво да се ремонтира. Това е нов и необзаведен апартамент. Той е в най-общия случай на замазка, шпакловка(гипсокартон), ел. инсталация и прекарана ВиК инсталация. Така направения апартамент се оформя и завършва по-бързо, защото нищо не се разбива, разглобява, или изтъргва. При прегледа на едно такова жилище може да се реши за по нататъшното му оформление. Като най-вероятните „проблеми” може да се окажат пукнатина в мазилката или гипсокартонапоъглите на апартамента или на някои плочки в банята.

Друг интересен въпрос е. Колко дълготрайно може да е качеството на един ремонт при нова сграда? Обикновено, около една година не би трябвало да се притеснявате за направения ремонт. През този период както и да е направен ремонта би трябвало да издържи. И все пак при слягане на сградата, при новопостроено жилище в продължение на няколко години, е възможко да настъпят размествания и оттам определени пукнатини, които не би трябвало да тревожат. Понеже сградата под собствената си тежест сляга сравнително бавно е нужно време, за да спре този процес на „движение”. След като процеса на слягане приключи, можете да сте спокойни и да направите едно „освежаване” и да скриете новопоявилите се пукнатини с едно боядисване.

Понякога при довършителните работи по новия си апартамент вашият съсед е представил една от горните за вашия апартамент стаи за складиране на строителни материали (торби със строителни смеси, разтвор, плочки или тухли за довършване). Строителите за удобство разтоварват тези няколко тона материали в центъра на тази стая. И тогава, на плочата, въпреки че е стоманобетонна заради товара се появяват споменатите вече пукнатини от по няколко милиметра. Така че понякога пукнатините са и следствие на лошата работа и организация при някой друг а не при вас.

Много собственици на новижилища знаят за тези „проблеми” и затова правят лек ремонт , колкото да влязат да живеят, а после като премине „бурята” от ремонти и слягане на сградата си правят основния, истински ремонт за живеене.

Admin Oct 3 '14 · Comments: 5

Машините от тази група наподобяват умалени разновидности на класически електроинструменти. С тях може да се извършват и дейности, които в повечето случаи са недостъпни за обичайните електроинструменти. Тук представяме два измежду най-впечатляващите инструменти от тази група. Характерно за тях е, че съчетават възможностите на няколко тясно специализирани конвенционални инструменти.

DREMEL TRIO

Както подсказва наименованието, това е инструмент, с който може да се извършват три операции – рязане, фрезоване и шлифоване. Към това бихме добавили и пробиване. Работният инструмент се подбира в зависимост от операцията и вида на обработвания материал: дърво, пластмаси, метали, облицовъчни плочи на гипсова основа, керамични облицовъчни плочи. Широкият обхват от приложения подсказва, че той е подходящ за извършване не само на специфични моделистки и декораторски дейности, а има значително по-широк спектър от приложения. Това го прави особено подходящ за домашната работилница – за подобряване на жизнената среда и поддържане на дома, вилата, на превозно средство и т.н.

На външен вид DREMEL TRIO наподобява обичайна ръчна фреза, като работният инструмент извършва единствено въртеливо движение. Той се закрепва в цанга. Машината има електродвигател с мощност 200 W, като честотата на въртене може да се регулира в интервала от 10 000 minˉ¹ до 20 000 minˉ¹. Системата за управление на електродвигателя позволява поддържане на постоянна честота на въртене независимо от натоварването.

В зависимост от профила на избрания фрезер машината оформя кантове, включително и при вътрешни отвори. Ръбовете на кантовете може да бъдат скосявани, заобляни или да им се придава по-сложен профил.
С палцови фрезери, със или без твърдосплавни резци, се издълбават нутове и фалцове. Някои от фрезерите имат сачмено лагерче, което улеснява воденето им по обработвания кант. Поради липсата на триене между фрезера и дървото лагерчето предотвратява опасността от повреждане на повърхността на канта поради прегряване на дървесината. Най-малкият палцов фрезер има диаметър 3,2 mm и с него може да се издълбават канали за инкрустиране на дървото с метална тел, например.

Много ценна е възможността с Dremel TRIO да се изрязват и оформят вътрешни отвори с произволна форма и големина. Рязането се извършва от въртящ се фрезер, който наподобява спирално свредло. Освен за рязане на дърво и плочи от дървесни материали, пластмаси, плочи на гипсова основа, ламинатни паркетни дъски, стъкловлакнести плочи, ламарина и др. има и фрезер за изрязване на отвори в плочи и други изделия от керамика, като керемиди например, както и в плочи на циментова основа. Това е много важно приложение, защото изрязването на отвори с правоъгълна или друга форма в керамични облицовъчни плочи, без да се налага тяхното рязане на две, е често срещана и същевременно почти неизпълнима задача без инструмент за ротационно рязане. Фрезерът за керамика е изработен от твърдосплавен материал. Челото му, с наподобяващо зенкер назъбване, пробива плочата, а рязането се извършва от неговата периферия, която има двойна насечка. Заслужава да се отбележи, че само и единствено за изрязване на отвори в керамични плочи с помощта на бързо въртящ се фрезер (твърдосплавен или с посипка от диамантни зърна) има специализирани професионални инструменти с цена около 200 евро.
За шлифоване в цангата на инструмента се закрепва дорник с гумен цилиндър, върху който се нахлузват шлифоващи цилиндърчета с различен по вид и едрина на зърната абразивен материал.
Машината опира върху повърхността на обработвания материал посредством основа, изработена от алуминиева отливка. Тя може да се повдига или снижава, с което се регулира дълбочината на обработване на материала. Долната част на основата е покрита с тънка плочка от пластмаса, която предпазва повърхността на обработвания предмет от евентуало надиране.
Dremel DSM20 се води свободно на ръка или с помощта на водач паралелно на един от кантовете на детайла. Освен за движение на работния инструмент по права линия, водачът позволява и движението му по дъга от окръжност при зададен радиус.
За по-удобна работа при нужда ръкохватката може да се изправя, т.е. да се фиксира в едно от двете работни положения – хоризонтално или вертикално.
Комплектът съдържа също така щуцер, чрез който машината се свързва към маркуча на прахосмукачка за изсмукване на стружките и прахта.
Разнообразието от приложения на DREMEL TRIO е твърде обширно, като тук сме показали някои от най-типичните и често срещани в практиката на домашния майстор.

DREMEL DSM20

Имахме удоволствието да тестваме първи тази най-нова машина от фамилията на Dremel, която към момента все още не фигурираше в европейския сайт на компанията. Предварителната информация сочи средата на февруари 2012 г. като очаквана дата за нейното официално обявяване и пускане на пазара.
Dremel DMS20 има едно единствено приложение, но за сметка на това го върши отлично. Предназначена е за рязане на дърво, метали, пластмаса, керамични плочки, тухли и други строителни материали от керамика. На външен вид тя наподобява малка ъглошлайфмашина с монтирана в предния край опорна плоча, която може да се завърта около ос в известен диапазон. По този начин се определя дълбочината на рязане. Електродвигателят е с мощност 660 W, а честотата на въртене на режещия диск – 17 000 minˉ¹. Демонстрационният комплект на машината съдържа пет специално произведени за нея дискове. Всеки от тях е специализиран за рязане на някой от изброените материали. Външният им диаметър е 77 mm, което определя и максималната дълбочина на рязане, респективно дебелината на рязания материал – 21,5 mm.
Комплектът на машината съдържа и шаблони, позволяващи нейното праволинейно водене при надлъжно (1) и напречно рязане (2), за рязане под ъгъл 45° (3) или рязане под същия, но страничен наклон (4). Така се прерязват краищата на первазните летви, ограждащи подово покритие. С помощта на неподвижно закрепен, обхващащ летвата шаблон (2), Dremel DSM20 може да реже и двойно по-дебели летви, отколкото позволява диаметърът на диска. Шаблонът служи за опора на машината, така че двата срещуположни среза да съвпаднат без разминаване и без да се образува прагче върху челото.
Комплектът съдържа и пластмасов щуцер за присъединяване на маркуча на прахосмукачка. Тялото на машината е ергономично оформено, като за по-удобно и сигурно държане отгоре и отдолу е покрито с гума. Пусковият бутон е силно удължен, за да не ограничава местоположението на държащата машината ръка, има и необходимата осигуровка срещу неволно включване.
В заключение може да се каже, че Dremel DSM20 се справя много добре с рязането на различни материали. В преобладаващия брой случаи в практиката на моделизмите или домашната работилница, тя може успешно да замени няколко по-специализирани в рязане на едни или други материали инструменти.


Admin Oct 4 '14 · Comments: 5
Основният въпрос, при ремонт на апартамента е цената . Може да искате много и качественода направите вашата промяна на апартамента, но да не разполагате със средства за тази цел, както и обратното. Да имате парите , но да не искате да ги харчите напразно. В крайна сметка всеки иска да плати толкова, колкото колкото трябва , без да се впуска в излишни разходи а спестените средства да похарчи за мебели, бяла техника или друго. От друга страна, всеки изпълнител/майстор/ иска да печели повече и по-бързо, и всеки има своя цена за различните видове ремонтни и довършителни работи
Admin Oct 3 '14 · Comments: 5

Dremel е една от малкото емблематични марки, добили толкова широка популярност, че са се превърнали в нарицателно наименование за цяла група електроинструменти, предназначени за ювелирна работа – предимно чрез шлифоване и рязане при обработката на предмети с неголеми размери. От гамата инструменти на Dremel най-популярни са високооборотните многофункционални шлайфмашини, които фирмата първа въвежда на пазара. В разговорния език на моделистите този вид инструменти често биват наричани с добилото гражданственост наименование „дремел“. Никоя оригинална и водеща марка не е защитена от копиране, ала както често става с плагиатите, малцина от тях успяват да се доближат до оригинала.
Компанията е основана през 1932 г. в САЩ от Алберт Дремел, технически гений, автор на 55 патента. Редица от тях намират и днес приложение в различни електроуреди и електроинструменти. Първият от тях, изключително успешно продаваната бързооборотна машинка за заточване на бръсначи, след време губи своето пазарно значение поради появата на самобръсначките със сменяемо ножче. Тя обаче става родоначалник на фамилията инструменти, които днес познаваме под марката Dremel. От тях досега са продадени над 17 млн. броя във всички кътчета на Земното кълбо и количеството продължава да расте.
През 1993 г. Dremel, подобно на също така популярната марка Skil, бива закупена и става изцяло собственост на Robert Bosch.
Повод да представим по-обстойно инструментите Dremel в този брой на „Направи сам“ е, че през тази година представителството на Robert Bosch у нас планира да наблегне върху тяхното по-широко популяризиране и налагане на българския пазар. Целта е да се разшири приложението на оригиналните инструменти Dremel не само сред общността на моделистите, но и в домашните работилници, където те несъмнено имат своето място. А в отделни приложения тези инструменти нямат равностойна конкуренция. Доказателство за засиленото внимание към българския пазар е и фактът, че от „Роберт Бош“ ЕООД ни предоставиха за тестване най-новия инструмент DREMEL DSM20 – месец преди неговото официално обявяване.
Специално за българските майстори и по-лесното ориентиране в многообразието от машини и работни инструменти за тях европейският сайт на Dremel вече има и версия на български език.
Dremel е марка, която не се нуждае от представяне сред хората, чието хоби са различните видове моделизми, сред творците на дърворезба и ювелирни изделия от различни материали, за гравьорите върху стъкло, керамика, метали и т.н. Дори и зъботехници често работят с такива или съвсем малко различаващи се инструменти.
След като овладяха ателиетата на моделистите, майсторите на ювелирни изделия и гравиране, към електроинструментите на Dremel все по-често посягат и домашните майстори, независимо дали става дума за различни хобита, декорация или за по-практични дейности като реставрацията на старинни мебели, ремонти по автомобила и др. Наборът от над 150 работни инструменти за пилене, шлифоване, полиране, рязане, фрезоване и др. позволява да се обработват най-различни по вид и твърдост материали. Освен със захранване от мрежата Dremel предлага и акумулаторни инструменти с литиево-йонни батерии.
В този брой на списанието ще ви представим четири от най-характерните и впечатляващи инструменти на Dremel, които бяха тествани в редакцията на „Направи сам“.

DREMEL 3000

Този модел е изключително популярен, защото съчетава много добри технически характеристики и експлоатационни възможности с достъпна цена. Използват се въртящи се с голяма честота работни инструменти от специална стомана, твърдосплавни или абразивни материали, предназначени за рязане, фрезоване, шлифоване и полиране на места, недостъпни за традиционните инструменти – електрически или ръчни. Теглото на машината е 550 g, което в съчетание с издълженото, удобно за държане тяло с еластично покритие правят работата приятна, и което е по-важно – позволява сигурен контрол и точно водене на инструмента. Предният край на тялото е оформен като изтънена шийка, която позволява държането му с три пръста, подобно на писалка.
Честотата на въртене на колекторния електродвигател с мощност 150 W се регулира плавно в диапазона от 10 000 minˉ¹ до 33 000 minˉ¹. Закрепването на работния инструмент към вала на машината става посредством цанга. За целта въртенето на вала се блокира чрез натискане на бутон, след което гайката на цангата се отвива или завива. Нейната големина се подбира според диаметъра на опашката на работния инструмент. Пълният комплект, който се продава отделно, включва четири размера цанги – Ø0,6, Ø1,6, Ø2,4 и Ø3,2.
Успешната работа с DREMEL 3000 силно зависи от правилния избор на работния инструмент. Честотата на въртене се подбира според обработвания материал. При термочувствителни материали, като пластмаси например, се работи с по-ниска честота, защото има опасност повърхността на предмета да омекне и да се деформира поради прегряване.
И все пак майсторлъкът в крайна сметка се свежда основно до творческата фантазия и усет, на точното око и нетрепваща ръка.

DREMEL FORTIFLEX

Този модел е предназначен предимно за използване в стационарни условия, поради което е предпочитан за професионални приложения и въобще при по-продължителен работен процес. При него ръкохватката е отделена от двигателния модул, което я прави по-лека и удобна за работа. Диаметърът й е само 25 mm. Така ръката, която я държи, се натоварва значително по-малко и което е по-важно – това позволява още по-прецизното водене на работния инструмент. Валът, който свързва ръкохватката с двигателния модул и предава въртеливото движение, е изключително „гъвкав“ – огъва се много лесно и практически не ограничава свободата на движение при работа.
Електродвигателят с мощност 300 W е разположен в двигателния модул. Той е снабден с кука, за да може да се окачва така, че да не пречи. Честота на въртене се управлява плавно с крак посредством педал, в диапазона 0 – 20 000 minˉ¹. Така ръцете са напълно разтоварени, а честотата на въртене може да се променя без прекъсване на работния процес.
Гъвкавият вал има патентована конструкция със силно намалено триене между него и бронята. Поради това той се нагрява по-малко, което значително удължава дълготрайността му. Накрайникът се присъединява към вала чрез специален механизъм (система Clic). Това става лесно и бързо на ръка, без използване на помощен инструмент.
Работният инструмент се закрепва в миниатюрен челюстен патронник със зъбен венец, който се притяга и освобождава с ключ. Това е универсално решение, позволяващо да се работи с всички работни инструменти на Dremel с диаметър на опашката от 0,3 mm до 4 mm.


Admin Oct 4 '14 · Comments: 5


Бързото развитие на светодиодната техника доведе да появата на различни измервателни уреди, между които най-многобройна е групата на т.нар. лазерни нивелири. Точкови или изчертаващи линии, с един или няколко разположени под прав ъгъл един спрямо друг лъчи, ротационни, самонивелиращи се и т.н., в професионално или любителско изпълнение, те трайно намериха своето място от професионалното строителство до домашната работилница. За голямото разнообразие на такива измервателни уреди говори и фактът, че само в професионалната си серия към момента Bosch предлага 12 модела на лазерни нивелира и още 3 – в любителската.
Най-новият модел на Bosch GSL 2 Professional обаче се различава от всички останали лазерни нивелири, предлагани не само от немския гигант, а и на световния пазар въобще. Той е първият нивелир, чиято тясна специализация е бързото, сигурно и точно откриване на неравностите върху подове. С помощта на повечето от останалите нивелири може да се маркира нивото на хоризонтална равнина на определено разстояние от пода, примерно върху околните стени на помещението, ако ги има, и от така очертаната линия да се измерва и маркира върху стените нивото на пода. И да се постигне хоризонтална повърхнина на пода по продължение на стените, няма никаква гаранция, че цялата му повърхност ще лежи в една равина, без по-високи или по-ниски места. Дори когато саморазливащите се подови замазки се изпълняват технологично правилно, няма гаранция, че на места повърхността няма да се получи по-ниска или по-висока. В повечето случаи такива отклонения са неизбежни. Независимо какво ще бъде връхното покритие, дали ще се полагат плочи, паркетна или друг вид твърда настилка, едно от основните изисквания за добро качество на връхното покритие е основата навсякъде да бъде напълно равна. Известно е, че основно изискване при полагане на подови плочи чрез тънкослойно залепване е да няма разлика в нивото на пода по-голяма от 3 mm. Това измерване все още се прави по престарелия метод на положен върху пода мастар с дължина 2–3 m. Осъвременяването на този способ е стигнало до замяна на дървения мастар с изработен от алуминиев профил, което все пак е крачка напред, защото фабричният мастар поне има прав и равен кант. За да се установи разлика в нивата, мастарът трябва да се поставя многократно, докато се обиколи целият под. При това всяка измерване се извършва на парче, участък по участък, защото мастарът не може да покрие участък с дължина 10–20 m и с него очевидно не може да се осигури необходимата точност.Така описаните проблеми и примитивните способи за измерване на неравностите върху пода вече са на път да останат в миналото благодарение на първия по рода си лазерен нивелир Bosch GSL 2 Professional.
Принципът на работа на Bosch GSL 2 Professional, подобно на повечето оригинални решения, е удивително прост и същевременно ефективен. Нивелирът има два лазерни прожектора, разположени така, че лъчите им до очертават две пресичащи се под остър ъгъл линии (подобно на знака Х). От точката на пресичане и над нея те изчертават изправен знака V, а под нея – същият, но завъртян на 180°. След включване на захранването (автономно от батерии) уредът се самонивелира за около 4–5 s, когато е поставен върху достатъчно равна повърхност. Възможностите му за самонивелиране са в границите ±4° спрямо хоризонталната равнина. С помощта на винт главата на нивелира се повдига или снижава, докато пресечната точка на двата лъча (върха на очертания от тях знак V) не докосне повърхността на мястото, избраното за реперно ниво. То може да се намира възможно най-близо до нивелира, на срещуположен край на пода, при рамката на врата, когато се цели постигане на еднакво със съседното помещение ниво на пода или другаде. На това място двата лазерни лъча очертават тънка права линия. Спрямо така установено реперно ниво, нивото на всички участъци по продължение очертаната от двата лазерни лъча върху пода линия се вижда отчетливо. Там, където то е по-ниско или по-високо, общата за двата лъча линия се разделя на две успоредни. Колкото разстоянието между двете линии е по-голямо, толкова разликата между нивото на това място и реперното е по-голяма. Местата върху пода, където линията се раздвоява, се маркират за евентуално коригиране.
Точното измерване на отклонението на нивото в дадена точка се извършва с помощта на специална мерна плоча (лата). Тя е разграфена така, че когато нивелирът и плочата се намират на една ниво, двата лъча съвпадат с очертаните върху нея по-дебели линии. Когато те се разминават, плочата се нагласява така, че маркираната лява линия да съвпада с левия лъч. Металният връх на плочата трябва да опира в точката върху пода, чието ниво се измерва. В зависимост от това в коя посока и на какво разстояние е отместването на дясната линия на лъча се отчита разликата в нивата със знак плюс или минус.


Това обаче не е всичко. Лазерният нивелир може да се върти около оста си на 360° и в двете посоки със скорост, която се командва с помощта на устройство за дистанционно управление. Така лъчът обхожда цялата повърхност на пода. Там където линията се раздвои, т.е. бъде открита разлика в нивата, въртенето се спира и нивото на това място се измерва с помощта на плочата, както вече бе описано. Дистанционното управление позволява човек да обхожда обследваната повърхност, за да може в непосредствено близост до лазерния лъч да установява, които са проблемните места.
С две думи работата с нивелира Bosch GSL 2 Professional се усвоява за минути, обслужването му изисква минимални усилия, а ефектът от неговото използване може впоследствие да спести големи ядове, причинени от неравности върху на пода. Колкото по-голяма е неговата площ, толкова по-незаменим е уредът. Обсегът на видимост на лазерния лъч е 10 m при дневно осветление, а когато се работи с измервателна плоча, то се удвоява. Същата дистанция се покрива и от дистанционното управление. Поставен в централната част на помещението, нивелирът осигурява прецизно измерване на нивата на площ с диаметър до 40 m. Точността е ±0,3 mm/m, което очевидно многократно надхвърля споменатата в началото допустима за подови покрития норма.
Лазерният нивелир Bosch GSL 2 Professional ще се продава от септември т.г.


Admin Oct 3 '14 · Comments: 5
Pages: 1 2 3 4 5 ... » »»